Material inför viktigt diskussionsmöte måndag 27/9

Här kommer litet bakgrundsmaterial till diskussionsmötet (som ni tidigare fått mail om) kring hur vi vill ha det avseende hyresvillkor, drift och  förvaltning av vårt planerade hus.

Tid och plats: Måndag  den 27 september, kl 18 -21, sal 12 i Sofielunds Folkets Hus, Rolfsgatan 16 (alldeles i närheten av byggplatsen i kvarteret Trevnaden!)
I huset finns ekologiskt café med kaffe/té, smörgåsar och kakor.

Vi ska ju så småningom teckna två avtal med husägaren MKB:
– ett hyresavtal och
– ett förvaltningsavtal

Några termer att känna till om hyresavtal:
Hyresrätt = ”vanligt” hyreskontrakt direkt med ägaren; hyresgästen har enligt lag minst tre månaders uppsägning och besittningsrätt, dvs kan inte sägas upp utan vidare. Hyrorna sätts enligt ”Malmömodellen”

Kooperativ hyresrätt = kooperativhusföreningen ”blockhyr” hela huset, eller de gemensamma lokalerna i huset, av ägaren. Hyresbeloppet förhandlas årligen.  För blockhyrda lägenheter tecknar medlemmarna hyreskontrakt med föreningen, och bestämmer gemensamt hyresbeloppet. Man har samma uppsägningsvillkor och besittningsrätt till sin lägenhet som i vanlig hyresrätt.

Förvaltningsavtal = handlar om vem – husägaren eller vi hyresgäster/kollektivhusmedlemmar –  som gör vad när det gäller husets skötsel, ekonomi och underhåll.

Det handlar om direkt fastighetsskötsel (städning, skötsel av gården, småreparationer), drift (avtal om el, VVS och annat), administration (bl a hyresdebitering, uthyrning, besiktning och – mycket viktigt för oss! – administration av hyreskön och urval av hyresgäster). I förvaltningen ingår också underhåll och större reparationer på kort och lång sikt.

Vad av detta kan vi göra, och vad vill vi göra? Hur påverkar de förvaltningsuppgifter vi tar oss, och den hyresform vi väljer, vårt liv i huset? Hur påverkar de hyresnivån?

Hur kan det då se ut i verkligheten? Här finns några länkar till existerande kollektivhus, som beskriver hur de har det ordnat. På  www.tunnan.org finns mycket  bra och detaljerad info om föreningen, deras avtal och vad de gör. Fler exempel är  www.treportar.se och www.stolplyckan.nu. På www.fyristorg.com finns en  lista med korta beskrivningar och länkar till de flesta kollektivhus i Sverige. Sidan www.kollektivhus.nu har mycket bra allmän info om kollektivhus och användbara länkar.

Till sist:
Det finns ett behov av större uppslutning på mötena. För att följa de stadgar vi alla beslutat om – för att vara medlem i Kollektiv Hus Malmö krävs det att man aktivt jobbar för huset –
funderar styrelsen nu på att lägga ett förslag om att några möten per år ska vara obligatoriska för medlemmar för att behålla sitt medlemskap och plats i kön. Med aktiva medlemmar får vi ett hus där de flesta är insatta i beslutsprocesser och underlag till varför saker är som de är, vilket är A och O för ett gott gemensamt boende.

Vi förstår såklart om det kan finnas anledningar till förhinder, men ni som har det får gärna höra av er till styrelsen och berätta om det så vi vet anledningen till eventuell inaktivitet och kan ge eventuellt förslag annat sätt att arbeta för framtagandet av huset.

Välkomna till detta möte nu på måndag och senare till det viktiga beslutsmötet lördag den 23 oktober kl 13 – 17!

Ett svar till “Material inför viktigt diskussionsmöte måndag 27/9

  1. Hej!
    Följer ert arbete via bloggen och imponeras av all verksamhet. Jag, Daniel Sestrajcic och vår dotter Nour är med i föreningen och har bott i Stockholm, fram till i somras och nu i Argentina. Jag var på ett möte i augusti, innan vi åkte, men sen hann vi inte mer. I januari kommer vi flytta tillbaka till Malmö och vill verkligen aktivera oss och vara med och göra det här kollektivhuset till verklighet. Just nu kan vi pga av utlandsvistelsen dock inte vara så aktiva, eller gå på möten. Om det finns uppgifter, som ni behöver hjälp med, som kan göras på distans så hör gärna av er.

    Med vänliga hälsningar
    Anna Angantyr

Lämna en kommentar