Studiecirkel

studiecirkel

På studiecirkelstarten fick vi en chans att presentera oss och tala om vår syn på kollektivt boende.

Vi presenterade våra projekt som är på gång:

Rosengård: Rosengårdsfastigheter vill bygga ett kollektivhus nära den station som byggs i Rosengård. De är intresserade av att ha med en representant från styrelsen och en arkitekt i vår studiecirkel.

Hyllie: I Hyllie ska ETC-Bygg bygga ett passivhus på nio våningar helt i trä nära det nya badhuset. En del av detta hus kommer att bli kollektivhus.

Vi diskuterade dessutom den framtida studieplanen, mötena hålls kl 18.30-20.30 i NBV:s lokalen på Ystadvägen 15 i Malmö varannan tisdag (med uppehåll under julen). Studiecirkeln är öppen, så du är såklart välkommen även om du inte kunde komma på det första tillfället!

Planen ser ut som följer, med flexibilitet om vi studeicirkeldeltagare vill ändra något under cirkelns gång:

6/11-18. KIM presenterar sig, sin historia och idén med brukargrupper. Vi besöker NBV:s kontor på Ystadvägen 15, där vi får träffa representanter för NBV och se deras lokaler. Det är här som vi ska träffas och ha våra möten.

Vi presenterar lästips, litteratur om kollektivhus och kollektivhusboende med mera. Detta kan fortsätta ske i samband med respektive cirkelträff.

20/11-18. Vi besöker platsen för vårt nya kollektivhus, och får träffa fastighetsägaren RFAB och ansvarig arkitekt för projektet på Rosengård.

4/12-18. Vi besöker platsen för vårt nya kollektivhus, och får träffa representanter för ETC BYGG och ansvarig representant för projektet i Hyllie.

8/1-19. Besök på Sofielunds kollektivhus, där vi blir guidade runt och får se bostäder och gemensamma utrymmen, samt får tillfälle att diskutera med de boende. Vi diskuterar olika upplåtelseformer.

22/1-19.  Vi pratar om hur vår egen bostad och vårt drömkollektivhus ser ut,  vem som ska bo där, vilka gemensamma utrymmen vi ska ha, vad vi ska göra tillsammans osv.

5/2-19. Besök på Stadsbyggnadshuset i Malmö, där vi får information om hur Malmö stad planerar för framtida bostadsområden, pågående projekt och eventuella kollektivhusplaner. Hur fungerar det kommunala planmonopolet?

19/2-19. Vad kostar det att bygga, och vad kostar det att bo? Hur finansierar vi vårt bygge, vem är byggherre och vem är byggentreprenör? Vad gör Hyresgästföreningen, och hur fungerar bostadsmarknaden? Hur fungerar Boplats Syd?

5/3-19. Hur fungerar de olika upplåtelseformerna, och vilka konsekvenser har de på oss som bor och sköter om våra bostäder? Vad menas med ekonomisk och teknisk förvaltning, och hur mycket kan vi sköta själv?

19/3-19. Hur organiserar vi om vår brukargrupp (studiecirkeln), och hur agerar vi för att komma vidare?

2/4-19. Vi avslutar studiecirkeln med en utåtriktad demonstration på plats för att visa att det går att som brukare tillsammans med fastighetsägare och Malmö stads myndigheter skapa ett nytt eget boende.Studiecirkel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s