Hur KiM skapade SoKo

KiM startades 2009 av malmöbor som ville kunna bo i ett kollektivhus, inne i stan. Många medlemmar strömmade till och tillsammans arbetade vi fram en vision om ett stort lägenhetshus med olika slags bostäder för ensamstående och för familjer av alla slag. Ett hus med många gemensamma utrymmen för människor i alla åldrar, konstruerat efter hur vi lever idag – alltså mer anpassat efter dagens familje- och arbetsförhållanden än de hus som byggbolagen brukar bygga.

Malmös kommunala bostadsbolag MKB visade sig kunna tänka sig att satsa på ett kollektivhus. MKB och KiM arbetade tillsammans under några år för att ta fram ett unikt kollektivhuskoncept i kvarteret Trevnaden i norra Sofielund, nära Möllevången i Malmö. Genom en samverkansentreprenad med byggbolaget NCC och Kanozi arkitekter m.fl. ritades och byggdes så huset. I november 2012 togs det första spadtaget på byggtomten och huset stod färdigt i december 2014.

Föreningen Kollektivhus i Malmö var med under hela planeringsprocessen och dess medlemmar och representanter kunde i stor utsträckning påverka husets utformning och funktioner. KiMs tanke med huset var att göra det möjligt att ha en gemenskap och kunna samarbeta i sitt boende, utan att tulla på behovet att kunna dra sig undan och vara enskild. Miljöfrågor och ett ekologiskt perspektiv på byggnation, utformning och användning av huset drevs hårt från KiMs sida. Huset är såldes byggt för att vara energisnålt och lätt att bo hållbart i.

Huset som arbetades fram består av en stort L-formad byggnad och ett mindre gårdshus med totalt 45 hyreslägenheter i olika storlekar, allt från ettor till sexor. Lägenheterna är fullt utrustade men något krympta till ytan. De gemensamma lokalerna uppgår till cirka 300 kvm och består av matsal, storkök, lekrum, rörelserum, verkstäder, gästlägenhet, bastu med mera. Huset har även en gård, en stor takterrass och många gemensamma balkonger att odla och umgås på.

Boföreningen för kollektivhuset bildades 2014 och fick namnet Sofielunds Kollektivhus (SoKo). Den är en kooperativ hyresrättsförening som har ett blockhyresavtal med MKB (som äger huset). De boende tar gemensamma beslut om husets drift, skötsel och sociala aktiviteter. De flesta boende togs från ett kösystem inom KiM, men idag är huset och boföreningen helt oberoende av KiM och har själva hand om kön till sitt hus. Läs mer på deras hemsida; www.sofielundskollektivhus.se/lagenhetsko

Kollektivhuset är en del av MKB:s nybyggnationsprojekt Kvarteret Trevnaden som totalt består av tre stora lägenhetshus och nio radhus (170 lägenheter). Tanken om en ökad grad av gemenskap i boendet har varit ledstjärna för hela kvarteret. Läs mer om Trevnaden på MKB:s sida.

Ett svar till “Hur KiM skapade SoKo

  1. Hej! Låter som ett alldeles förträffligt boende, vi ska anmäla oss så fort kösystemet kommer upp! Bästa hälsningar Karolina och Malick Diebate

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s